games board kids childern family time
Είναι εκπληκτικά τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά μας παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτή η ενασχόληση ωφελεί τον εγκέφαλό τους, ενισχύει τη γλωσσική τους ανάπτυξη και τους δίνει μικρά μαθήματα ζωής.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν ευκαιρίες για πρώιμη μάθηση.

Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια βοηθούν τους μικρούς παίκτες να εντοπίσουν χρώματα, να μετρήσουν χώρους και να αναπτύξουν τον συντονισμό χεριών-ματιών και την επιδεξιότητα στις κινούμενες κάρτες και στα κομμάτια γύρω από έναν πίνακα. Επιπλέον, μαθαινουν να περιμένουν την σειρά τους και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, σημαντικά μαθήματα που μαθαίνουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά και έξω απο το σπιτι τους.

Ενισχύουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σχολικής ηλικίας να εργαστούν στις δεξιότητες που αντιμετωπίζουν. 
Εν τω μεταξύ, τα παιχνίδια στα οποία οι παίκτες πρέπει να θυμούνται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα (ποιος έκανε τι και πού) μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάγνωση της κατανόησης

Ακονίζουν την εστίαση του παιδιού σας.

"Τα επιτραπέζια παιχνίδια, όταν παίζονται χωρίς διακοπές, μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της προσοχής ενός παιδιού", λέει ο Prior. Αλλά για να αποκομίσετε τα οφέλη, όλοι πρέπει να δεσμευτούν να δουν το παιχνίδι μέχρι το τέλος.
"Εάν η οικογένειά σας κάθεται για ένα παιχνίδι Κινέζικων πούλια, φροντίστε να ολοκληρώσετε ένα πλήρες παιχνίδι χωρίς να ελέγξετε όλοι το τηλέφωνό τους, να ζητήσετε από την Alexa να παίξει ένα τραγούδι ή να ανοίξετε την τηλεόραση για τις τελευταίες βαθμολογίες ποδοσφαίρου", προσθέτει ο Prior. «Η ολοκλήρωση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού χωρίς διακοπές θα βοηθήσει στην επιμήκυνση του μειούμενου εύρους προσοχής των παιδιών σε έναν κόσμο γεμάτο με ψηφιακούς περισπασμούς».

Διδάσκουν την αξία της ομαδικής εργασίας.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν συχνά στα παιδιά μετα-μηνύματα για τη ζωή: Η τύχη σας μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Εκτός όμως από τη διδασκαλία τους ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών να συνεργαστούν, κάτι που θα πρέπει να κάνουν σε όλη τους τη ζωή. 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια εναλλακτική λύση στο τάιμ άουτ.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να περνάτε με ένα από τα παιδιά σας, σκεφτείτε να παίξετε μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αντί να το στείλετε στο δωμάτιό του. «Συχνά χρησιμοποιώ επιτραπέζια παιχνίδια ως μηχανισμό για τη σχέση γονέα-παιδιού», εξηγεί ο Regine Galanti, Ph.D., αδειούχος κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Ferkauf Graduate School of Psychology στο Yeshiva University της Νέας Υόρκης. "Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την ανοχή στην απογοήτευση σε ένα παιδί."
Με άλλα λόγια, η εναλλαγή και η εξάσκηση υπομονής κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού - ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως πρέπει - μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να ασκήσουν απαντήσεις από το να χτυπήσουν και να κλείσουν την πόρτα του υπνοδωματίου τους.

Δείχνουν στα παιδιά πώς να είναι ένας καλός ηττημένος.

«Αν παίζετε με ένα παιδί που έχει χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση και η ήττα είναι πολύ δύσκολη για εκείνον, το να του επιτρέψετε να παραβιάσει τους κανόνες αρχικά μπορεί να κάνει το παιχνίδι πιο ανεκτό και διασκεδαστικό για εκείνους», λέει ο Galanti. "Αλλά ο στόχος μου είναι συχνά να παίζω σκόπιμα σύμφωνα με τους κανόνες και να τους ενθαρρύνω να χρησιμοποιούν δεξιότητες αντιμετώπισης και να προωθούν την ανθεκτικότητα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως πρέπει".
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: "Είμαι τόσο περήφανος για εσάς που μείνατε ήρεμοι, παρόλο που επιλέξατε μια κάρτα που δεν σας άρεσε. Ελπίζω την επόμενη φορά να επιλέξετε μια καλή!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσυνδεθείτε λιγο απο την τεχνολογια.

Η έλλειψη τεχνολογίας που απαιτείται για να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια τα κάνει ξεχωριστά. Είναι ένας απλός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο χωρίς οθόνη με τα παιδιά-και ίσως εκπλαγείτε από το πόσο τους αρέσει να παίζουν. (Ακολουθούν περισσότερες δραστηριότητες χωρίς οθόνη για να διασκεδάσετε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών φέτος.)
"Οι οικογένειες δυσκολεύονται να βρουν την ισορροπία μεταξύ ψηφιακών και πραγματικών συνδέσεων, αλλά τα επιτραπέζια παιχνίδια παρέχουν ένα εργαλείο για αυτή τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ τους", λέει ο Prior. Παραγγείλετε πίτσα και κάντε τον τρόπο να γιορτάσετε μαζί την έναρξη του Σαββατοκύριακου!

Πείτε μας την γνώμη σας