13/8  - Παγκόσμια Μέρα Αριστεροχειρίας - Psalidixarti.gr
13/8  - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑΣ
Οι αριστερόχειρες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις, οφέλη και ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής που οι περισσότεροι δεξιόχειρες συνήθως δεν εξετάζουν καν. Με τα χρόνια, υπήρξαν πολλοί μύθοι και θεωρίες - και καλοί και κακοί - για το πώς είναι να είσαι αριστερός σε έναν δεξιόχειρο κόσμο.
Για αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς, οι αριστερόχειρες θεωρούνταν άτυχοι, αδύναμοι, στραβοί, ακόμη και κακοί - η λέξη "απαίσιο" προέρχεται ακόμη και από τη λατινική λέξη αριστερά. Στο Μεσαίωνα, οι αριστεροί συνδέονταν με τον διάβολο και συχνά κατηγορούνταν για μαγεία, και ακόμη και τον 20ό αιώνα, οι αριστερόχειρες μαθητές αναγκάστηκαν να μάθουν να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι.  Ευτυχώς, οι αντιλήψεις για τους αριστερούς έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
 …ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά
Πολυάριθμες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες καταστάσεις, όπως δυσλεξία, ΔΕΠΥ και ψυχολογικές διαταραχές. Ενώ οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους οι αριστεροί είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις συνθήκες εξακολουθούν να μελετώνται, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει να κάνει με το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά για δεξιούς και αριστερούς  
... υπάρχουν όμως και οφέλη για την υγεία
Από τη θετική πλευρά, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το να είσαι αριστερόχειρας δεν επηρεάζει τη γενική υγεία. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αριστεροί είναι λιγότερο επιρρεπείς να αναπτύξουν ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών ελκών και αρθρίτιδας.
…υπάρχει Δημιουργικότητα στο αριστερό χέρι
Ο μακρύς κατάλογος των καλλιτεχνικών αριστερών και η ισχυρή σχέση που έχουν αριστεροί με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου - η οποία συνδέεται με τη δημιουργικότητα - έχει ενισχύσει την ιδέα ότι οι αριστεροί είναι πιο δημιουργικοί. Αλλά αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι περισσότερο ανέκδοτη παρά πραγματική. Αυτό που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες είναι ότι οι αριστεροί τείνουν να είναι καλύτεροι σε αποκλίνουσες σκέψεις, επιτρέποντάς τους να σκεφτούν περισσότερες πιθανές λύσεις σε ένα πρόβλημα από το προφανές. Είναι μια ικανότητα που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργική σκέψη.
…μπορείτε να γίνετε πιο εύκολα πρόεδρος
Εάν είστε αριστεροί, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Αρκετές πρόσφατες Η.Π.Α. οι πρόεδροι ήταν αριστεροί, συμπεριλαμβανομένων των Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Χ. Μπους και Τζέραλντ Φορντ. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν λέγεται ότι ήταν αμφιδέξιος. Πιο πίσω, οι Τζέιμς Γκάρφιλντ, Χέρμπερτ Χούβερ και Χάρι Τρούμαν ήταν επίσης αριστερόχειρες. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι αριστεροί είναι ικανοί για ένα ευρύτερο πεδίο σκέψης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη προεδρική ιδιότητα.
… οι αριστερόχειρες είναι πολύ καλοί στα μαθηματικά
Φαίνεται ότι ο υπολογισμός μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολος για τους περισσότερους αριστερούς από το να γράφουν, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι αριστερόχειρες είναι συχνά καλύτεροι στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αριστερόχειρες μαθητές βαθμολογούνταν μεταξύ 5 % και 10 % υψηλότερα από τους αντίστοιχους δεξιόχειρες σε πολύπλοκα μαθηματικά τεστ. Οι αριστεροί θεωρούνται εξαιρετικοί λύτες προβλημάτων επειδή συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου - η οποία σχετίζεται με αφηρημένες σκέψεις και χωρικό συλλογισμό - από τους δεξιούς.
 … αλλά το γράψιμο είναι μια πρόκληση
Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια αριστερή γραφή, θα παρατηρήσετε ότι μουτζουρώνουν συχνά το γράψιμό τους καθώς μετακινούν το χέρι τους πάνω από αριστερά προς τα δεξιά - ή αναγκάζονται να στρίβουν αμήχανα το χέρι τους για να το αποφύγουν. Και ας μην ξεχνάμε τη δυσφορία που πρέπει να ακουμπάτε το χέρι σας σε ένα συμβατικό τετράδιο με σπιράλ στο σχολείο ως αριστερός. Ενώ είναι σίγουρα μια πρόκληση που μπορεί να ξεπεραστεί με την πρακτική, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς πληκτρολογούμε στον υπολογιστή αυτές τις μέρες είναι μια νίκη για τους πονεμένους αριστερόχειρες. 
.. εγκέφαλός σας δεν έχει καμία σχέση με αυτό
Οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι το αν θα γεννηθεις αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας καθορίζεται από περισσότερη δραστηριότητα στα αριστερά ή δεξιά ημισφαίρια του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η γονιδιακή δραστηριότητα στον νωτιαίο μυελό καθορίζει πραγματικά ποιο χέρι θα είναι κυρίαρχο, πολύ πριν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση - ο κινητικός φλοιός - συνδέεται λειτουργικά με το νωτιαίο μυελό και θα μπορούσε να έχει περισσότερα να κάνει με περιβαλλοντικούς παράγοντες από τα κληρονομικά γενετικά χαρακτηριστικά.
…και κατι πολύ σημαντικό: οι αριστερόχειρες «το κάνουν» καλύτερα.!
Κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι αρνητικό για έναν αριστερόχειρα αυτοι  μπορούν πάντα να δείχνουν μια έρευνα που δείχνει ότι οι αριστεροί κάνουν καλύτερο σεξ από τους δεξιούς. Από τα 10.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 15 % των δεξιόχειρων ανέφεραν ότι είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένοι» με τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ το 86 % των αριστερόχειρων δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά ικανοποιημένοι».
… έχουν και πλεονέκτημα στα αθλήματα
Οι αριστεροί-επίσης γνωστοί ως Southpaws-έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των δεξιόχειρων αντιπάλων σε ορισμένα αθλήματα, ιδίως τις αναμετρήσεις ατομικής πυγμαχίας, τένις και μπέιζμπολ. Επειδή οι αριστεροί αντιπροσωπεύουν μόνο το 10 τοις εκατό του πληθυσμού, οι δεξιοί δεν εκπαιδεύονται εναντίον των αριστερών τόσο συχνά και είναι λιγότερο άνετα να αντιμετωπίζουν εναντίον τους. Αντιστρόφως, οι αριστεροί συνηθίζουν να είναι μειονοτικοί και μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα, δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
...η Αριστεροχειρία έχει τη δικια της μέρα
Η 13η Αυγούστου είναι η Διεθνής Ημέρα των Αριστερόχειρων. Η ειδική ημέρα για τους Αριστερόχειρες καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976 από τον ιδρυτή της Lefthanders International Inc., Dean R. Campbell, και δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει στα πλεονεκτήματα των μειονεκτημάτων του να είσαι αριστερός σε ένα κυρίως δεξιόχειρα κόσμο.
... ακόμα και ο σκύλος σας θα μπορούσε να είναι αριστερός
Μια μελέτη που εποπτεύτηκε από την κτηνιατρική λέκτορα του Πανεπιστημίου James Cook Townsville, Janice Lloyd, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50 τοις εκατό των σκύλων προτιμούσαν τα αριστερά τους πόδια. Άλλο ένα διασκεδαστικό γεγονός; Τα καγκουρό φαίνεται να είναι σχεδόν αποκλειστικά αριστεροπόδαρα. 
 …ποιες γυναίκες έχουν περισσότερα αριστερόχειρα μωρά;
Σύμφωνα με μια καναδική μελέτη, οι γυναίκες στα 30 και στα 40 τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν αριστερόχειρα παιδιά από ό, τι νεότερες γυναίκες. Μια μελέτη σε 2.228 πρωτοετείς φοιτητές διαπίστωσε ότι εκείνες των οποίων οι μητέρες ήταν 40 ετών και άνω όταν γεννήθηκαν είχαν διπλάσιο ποσοστό αριστερόχειρας σε σχέση με εκείνες με μαμάδες που είχαν 30 ή μικρότερα. 

Πείτε μας την γνώμη σας